Tvangsfjernelse fra fødslen
Tvangsfjernelse fra fødslen er en af de mest indgribende foranstaltninger, som myndighederne kan iværksætte. Det indebærer, at et barn fjernes fra forældrene umiddelbart efter fødslen, uden deres samtykke. Denne beslutning træffes kun i særlige tilfælde, hvor myndighederne vurdere at barnets sikkerhed og trivsel vurderes at være i akut fare. Hvis du som forælder står over for en sådan situation, er det afgørende at kende dine rettigheder og muligheder for at klage og få juridisk bistand.
Hvad er tvangsfjernelse fra fødslen?
Tvangsfjernelse fra fødslen sker, når myndighederne vurderer, at der er en akut risiko for barnets sundhed eller udvikling, og at denne risiko ikke kan afværges på anden vis. Ifølge barnets lov § 143 er det en betingelse, at der foreligger et akut behov, som gør, at sagen ikke kan afvente et ordinært møde i børn- og ungeudvalget. Der skal foretages en konkret og individuel vurdering af, hvad der er bedst for barnet.
Denne vurdering skal tage udgangspunkt i barnets tarv, som er det centrale princip i alle afgørelser om tvangsfjernelse, jf. forældreansvarsloven § 4. Afgørelserne skal sikre barnets trivsel og beskytte det mod skade eller fare.

Hvordan foregår processen ved tvangsfjernelse fra fødslen?
1. Indledende bekymringer
Kommunen modtager en underretning, fx fra sundhedspersonale, om bekymringer for barnets trivsel ved fødslen. Bekymringerne kan være baseret på tidligere erfaringer med forældrene, fx tidligere anbringelser af ældre søskende, eller observationer under graviditeten. Ifølge VEJL 2024-03-15 nr 9148 har forældrene ret til at blive partshørt og få adgang til sagens akter, før der træffes en afgørelse.
2. Undersøgelsesfasen
Kommunen indsamler dokumentation, herunder tidligere sager, observationer fra sundhedspersonale og andre relevante oplysninger. Ifølge VEJL 2023-12-11 nr 10083 skal forældrene modtage rådgivning og vejledning om mulige hjælpemuligheder, hvis de vælger at beholde barnet.
3. Afgørelse i børn- og ungeudvalget
Hvis kommunen vurderer, at tvangsfjernelse er nødvendig, forelægges sagen for børn- og ungeudvalget. Udvalget beslutter, om tvangsfjernelsen skal godkendes. Forældrene har ret til at deltage i mødet og give deres synspunkter til kende, samt få betalt advokatbistand til mødet af kommunen, som kun skal repræsentere forældrenes interesser.
4. Akut beslutning
I akutte tilfælde kan kommunen træffe en midlertidig beslutning om tvangsfjernelse, der senere skal godkendes af børn- og ungeudvalget.
5. Klage og familieretten
Hvis forældrene er uenige i børne og underudvalgets afgørelse, kan de klage til Ankestyrelsen, som vurderer sagen. Hvis Ankestyrelsen stadfæster beslutningen, kan sagen indbringes for familieretten. I har som forældre ret til gratis advokatbistand under hele processen, og I kan selv vælge jeres advokat.
6. Efterfølgende opfølgning
Efter en tvangsfjernelse er kommunen forpligtet til at lave løbende opfølgninger og revurdere, om foranstaltningen stadig er nødvendig. Dette sikrer, at barnets tarv fortsat er i fokus.

Kontakt os uforpligtende
Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann
Hvordan kan vi som advokater hjælpe dig?
Som specialister i sager om tvangsfjernelse kan Ekholm Scheffmann Advokater hjælpe dig med:
1. Rådgivning og vejledning
Vi forklarer dig processen og dine rettigheder, herunder hvordan du kan klage over en afgørelse om tvangsfjernelse.
2. Repræsentation i børn- og ungeudvalget
Vi repræsenterer dig under møderne, hvad enten det er i Børne- og ungeudvalget, ankestyrelsen eller familieretten. Vi repræsenter aldrig kommuner i nogen sammenhæng, og vi har altid kun vores klient og barnet/børnenes interesser for øje. Kommunen betaler for vores bistand.
3. Indsigelse mod beslutningen
Vi kan hjælpe med at klage over tvangsfjernelsen til Ankestyrelsen eller familieretten.
4. Dokumentation og forberedelse
Vi sikrer, at din side af sagen bliver belyst korrekt, fx gennem erklæringer fra sundhedspersonale eller sociale rapporter, påpeget sagsbehandlingsfejl mm
Vigtige ting at være opmærksom på
Dokumentation
Myndighederne skal kunne dokumentere, hvorfor de mener, at tvangsfjernelsen er nødvendig, og der skal altid foretages en konkret og individuel vurdering af, hvad der er bedst for barnet.
Tidsrammer
Tvangsfjernelse fra fødslen kan ske hurtigt, men sagen skal behandles grundigt af både børn- og ungeudvalget og eventuelt af familieretten.
Barnets tarv
Det centrale princip i alle sager om tvangsfjernelse er barnets bedste. Ifølge forældreansvarsloven § 4 skal afgørelserne sikre barnets trivsel og beskytte det mod skade eller fare.
Klageadgang
Du har som forælder altid ret til at klage over beslutningen, og en advokat kan hjælpe dig med at fremlægge din sag.

Alle vores sager om familieret behandles med den viden, at netop den enkelte sag er den vigtigste for hver enkelt af vores klienter.
Hvis en retssag bliver nødvendig, er vi parate til at føre sagen hele vejen på dine vegne. Vi kan også bistå med at søge om retshjælp for at dække omkostningerne ved retssagen, da mange retssager om familieret er berettigede til dette.
Kontakt os
Hvis du står over for en tvangsfjernelse fra fødslen eller blot har brug for rådgivning, er vi her for at hjælpe dig. Kontakt Ekholm Scheffmann Advokater for en uforpligtende samtale, og lad os sikre, at du og dit barn får den bedste juridiske bistand.

Typiske spørgsmål til tvangsfjernelse fra fødslen
Kan jeg forhindre en tvangsfjernelse fra fødslen?
Ja, men det kræver, at du kan dokumentere, at bekymringerne er ubegrundede. Dette kan fx være gennem rapporter fra sundhedspersonale eller sociale vurderinger. En advokat kan hjælpe dig med at samle og fremlægge denne dokumentation.
Hvad sker der, hvis jeg klager over beslutningen?
Hvis du klager, bliver sagen behandlet af Ankestyrelsen eller familieretten. En advokat kan sikre, at din klage er korrekt formuleret og indeholder alle relevante oplysninger.
Kan tvangsfjernelsen ophæves senere?
Ja, en tvangsfjernelse kan ophæves, hvis der sker en ændring i forholdene, fx hvis du kan dokumentere, at du nu er i stand til at tage vare på barnet. Dette kræver en ny vurdering af sagen.
Se andre relevante sider:
Familieret
De juridiske forhold i familien, fra skilsmisse og forældremyndighed til ægtepagter og testamenter..
Forældremyndighed
Forældremyndighed handler om at træffe væsentlige beslutninger for barnets liv og sikre dets trivsel og tryghed.
Bopæl
Når forældre går fra hinanden, er det vigtigt at kende reglerne om barnets bopæl og forstå rollen som bopælsforælder.
Bodeling ved skilsmisse
Hjælp til bodeling ved skilsmisse eller samlivsophør og sikre en løsning, der tager højde for dine behov.