Bopæl

Hvad skal du vide, når forældre går fra hinanden?

Når forældre går fra hinanden, opstår der ofte spørgsmål omkring barnets bopæl. Hvor skal barnet bo, og hvem skal være bopælsforælder? Uanset om I som forældre er enige eller ej, er det vigtigt at forstå, hvad det vil sige at være bopælsforælder, og hvordan barnets bopæl fastlægges juridisk.

Hos Ekholm Scheffmann Advokater tilbyder vi rådgivning om alle aspekter vedrørende barnets bopæl for at sikre en retfærdig og bedst mulig løsning for barnet.

Uenighed om barnets bopæl

Når forældre ikke kan blive enige om, hvor barnet skal bo efter samlivet ophæves, kan situationen hurtigt blive vanskelig. I sådanne tilfælde er det barnets tarv, der vægtes højest.

Hvis forældrene ikke selv kan finde en løsning, starter sagen i Familieretshuset. Her forsøger Familieretshuset at oplyse sagen og mægle mellem parterne ved blandt andet at:

  • Afholde vejledende møder og samtaler med forældrene.
  • Indhente relevante oplysninger fra institutioner, skoler og sundhedsmyndigheder.
  • Gennemføre børnesamtaler, hvor barnet har mulighed for at udtrykke sine ønsker, afhængigt af alder og modenhed.


Hvis sagen ikke kan forliges, og den vurderes at være tilstrækkeligt oplyst, indbringer Familieretshuset sagen for Familieretten. Familieretten træffer en endelig og bindende afgørelse baseret på en samlet vurdering af:

  • Hvem der har været barnets primære omsorgsperson.
  • Hvem der bedst kan varetage barnets trivsel og udvikling.
  • Evnen til at samarbejde med den anden forælder.
  • Barnets ønsker, afhængigt af dets alder og modenhed.


Det er vigtigt at være opmærksom på, at Familieretshuset under sagens behandling kan træffe midlertidige afgørelser om barnets bopæl, hvis det vurderes nødvendigt for at beskytte barnets tarv. Disse afgørelser gælder, indtil Familieretten har truffet en endelig beslutning.

Hvad vil det sige at være bopælsforælder?

Som bopælsforælder er du den forælder, som barnet har sin folkeregisteradresse hos. Det betyder, at du har det primære ansvar for barnets dagligdag og praktiske forhold. Bopælsforælderen er ofte den forælder, barnet tilbringer mest tid med, og som derfor har størst indflydelse på barnets hverdag.

Dine rettigheder som bopælsforælder:

  • Folkeregisteradresse: Barnet registreres officielt hos bopælsforælderen, hvilket også har betydning for eksempelvis skolevalg og lægetilknytning.
  • Børnetilskud og økonomisk støtte: Du kan søge børnetilskud som enlig forsørger, hvis du opfylder betingelserne.
  • Børnebidrag: Du kan modtage børnebidrag fra samværsforælderen, medmindre forsørgelsespligten opfyldes på anden måde, eksempelvis gennem en aftale mellem parterne.
  • Dagligdagsbeslutninger: Du kan træffe beslutninger om barnets hverdag, såsom hvilken fritidsaktivitet barnet deltager i, og hvordan barnets daglige rutiner ser ud, uden at skulle konsultere samværsforælderen.

Begrænsninger og samarbejdskrav

Selvom bopælsforælderen har særlige rettigheder, kræver væsentlige beslutninger, såsom:

  • Skolevalg.
  • Flytning til udlandet.
  • Større medicinske indgreb.
  • Religiøse valg.


… enighed mellem begge forældre, hvis I har fælles forældremyndighed.

Derfor er det vigtigt, at bopælsforælderen opretholder en åben dialog med samværsforælderen, særligt i spørgsmål, der kan påvirke barnets trivsel og udvikling på længere sigt.

Pligter som bopælsforælder

Som bopælsforælder har du ikke blot rettigheder, men også forpligtelser. Du skal sikre:

  • At barnets trivsel og velbefindende prioriteres.
  • At barnets kontakt med samværsforælderen opretholdes i overensstemmelse med eventuelle samværsaftaler eller afgørelser fra Familieretshuset eller Familieretten.
  • At væsentlige beslutninger tages med hensyntagen til barnets tarv og eventuelt i samarbejde med samværsforælderen.

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Midlertidig bopæl

Hvis der er uenighed om barnets bopæl, kan Familieretshuset træffe en midlertidig afgørelse. Dette kan være nødvendigt, hvis:

  • Den aktuelle situation vurderes skadelig for barnet.
  • En af forældrene ønsker at flytte langt væk, og dette kan påvirke barnets trivsel negativt.

Midlertidige afgørelser er som udgangspunkt gyldige, indtil Familieretten træffer en endelig afgørelse. I særlige tilfælde kan midlertidige afgørelser ændres, hvis der opstår nye forhold under sagens behandling.

Fælles bopæl

Nogle forældre vælger at have delt bopæl, hvor barnet opholder sig lige meget hos begge forældre. Fælles bopæl kræver, at forældrene kan samarbejde om barnets hverdag og praktiske forhold. Dette inkluderer alt fra skolevalg til fritidsaktiviteter.

Selvom delt bopæl kan fungere godt for nogle familier, er det vigtigt, at begge forældre bor tæt på hinanden for at sikre stabilitet i barnets hverdag. Hvis afstanden mellem forældrene er stor, kan delt bopæl være en udfordring.

Naboretsadvokaterne - specialister i skel

Må jeg som bopælsforælder flytte?

Som bopælsforælder har du ret til at flytte med barnet inden for Danmarks grænser. Du skal dog varsle samværsforælderen mindst seks uger før flytningen. Hvis flytningen væsentligt påvirker barnets samvær med samværsforælderen, kan denne anmode Familieretshuset eller retten om at tage sagen op.
Det er vigtigt at følge varslingspligten nøje og sikre, at barnets trivsel og kontakt med begge forældre prioriteres.

Få professionel rådgivning om bopæl

Er du i en situation, hvor du og den anden forælder ikke kan blive enige om barnets bopæl? Hos Ekholm Scheffmann Advokater kan vi hjælpe dig med at navigere i de juridiske udfordringer og sikre en løsning, der er bedst for både dig og dit barn.

Kontakt os nu for en fortrolig samtale

Vi tilbyder personlig og professionel rådgivning med fokus på dit barns tarv. Med vores erfaring og ekspertise hjælper vi dig med at forstå dine rettigheder og muligheder, så du kan opnå en løsning, der sikrer barnets trivsel og stabilitet.