Forældremyndighed

At navigere i forældremyndighed efter en skilsmisse eller et brud kan være komplekst og følelsesladet. Som udgangspunkt har forældre i Danmark fælles forældremyndighed, men der kan opstå situationer, hvor det er nødvendigt at søge eneforældremyndighed. Denne artikel giver dig et detaljeret overblik over reglerne for forældremyndighed og hjælper dig med at forstå dine rettigheder og muligheder.

Hvad er forældremyndighed?

Forældremyndighed er retten til at træffe væsentlige beslutninger om et barns liv, indtil barnet fylder 18 år og bliver myndigt. Dette omfatter beslutninger om barnets:

  • Bopæl og skolegang.
  • Medicinske behandlinger.
  • Religion.
  • Navn.
  • Udlandsrejser og flytning til udlandet.

Som forælder med forældremyndighed har du også ansvaret for at sikre barnets trivsel og tryghed i henhold til forældreansvarsloven. Hvis der er fælles forældremyndighed, skal begge forældre være enige om væsentlige beslutninger i barnets liv.

Fælles forældremyndighed

Når forældre går fra hinanden, er fælles forældremyndighed udgangspunktet i de fleste sager. Dette kræver, at forældrene kan samarbejde om de vigtigste beslutninger i barnets liv. Hvis samarbejdet fungerer, er fælles forældremyndighed ofte det bedste for barnet, da det sikrer en tæt relation til begge forældre.

Hvis forældrene ikke kan blive enige om forældremyndigheden, kan en af dem anmode om, at Familieretten træffer afgørelse om, hvorvidt den fælles forældremyndighed skal fortsætte, eller om en af dem skal have forældremyndigheden alene, jf. forældreansvarslovens § 11.

Hvornår har man automatisk fælles forældremyndighed?

I langt de fleste tilfælde har forældre automatisk fælles forældremyndighed, hvis:

  • Forældrene var gift, da barnet blev født.
  • Forældrene boede sammen inden for 10 måneder før barnets fødsel, og faderen har anerkendt faderskabet.
  • Forældrene har underskrevet en fælles omsorgs- og ansvarserklæring.

Hvis disse kriterier ikke er opfyldt, har moderen som udgangspunkt automatisk eneforældremyndighed, jf. forældreansvarslovens § 7 stk. 4.

Specialist i skel

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Fuldforældremyndighed

Fuldforældremyndighed i juridiske terminologi kaldet Eneforældremyndighed betyder, at én forælder alene har retten til at træffe alle væsentlige beslutninger om barnets liv. Dette kan være nødvendigt i situationer, hvor:

  • Samarbejdet mellem forældrene er så konfliktfyldt, at det går ud over barnet.
  • Den ene forælder er voldelig, mangler omfattende forældrekompetencer, har et misbrug eller lider af en psykisk lidelse, der gør samarbejde umuligt.
  • Forældrene selv er enige om, at en af dem skal have eneforældremyndigheden.

Forældremyndighed og retten til samvær

Det er vigtigt at forstå, at spørgsmålet om forældremyndighed ikke påvirker retten til samvær. Selvom den ene forælder har eneforældremyndighed, har barnet stadig ret til samvær med den anden forælder, medmindre retten vurderer, at samvær ikke er til barnets bedste, jf. forældreansvarslovens § 19 og § 21.

Naboretsadvokaterne - specialister i skel

Uenighed om forældremyndighed

Hvis I ikke kan blive enige om forældremyndighed, starter sagen i Familieretshuset. Her vil sagsbehandlingen typisk omfatte:

  • Samtaler med jer.
  • Indhentning af oplysninger fra skoler, institutioner og sundhedsvæsenet.
  • Eventuelle børnesamtaler for at høre barnets perspektiv.
  • Konfliktmægling og rådgivning.


Hvis det ikke lykkes at finde en løsning, kan sagen overgå til Familieretten, som træffer en bindende afgørelse, jf. forældreansvarslovens § 11.

Hvordan søger man om ændring af forældremyndighed?

Hvis du ønsker at søge om eneforældremyndighed, kan du gøre følgende:

  • Indsend en ansøgning til Familieretshuset via en blanket på Familieretshusets hjemmeside.
  • Deltag i møder med Familieretshuset, hvor de vil forsøge at mægle mellem parterne samt oplyse sagen.
  • Hvis sagen ikke kan løses, sendes den videre til Familieretten for en juridisk afgørelse, jf. forældreansvarslovens § 11.

Hvordan kan vi hjælpe dig?

Hos Ekholm Scheffmann Advokater er vi specialister i sager om familieret og forældremyndighed. Vi hjælper dig med at:

  • Forstå dine rettigheder og muligheder.
  • Sikre, at din sag præsenteres korrekt og med fokus på dit og barnets bedste.
  • Repræsentere dig på grundlag af et stærkt fagligt fundament og menneskelig forståelse.

Vi kan repræsentere dig i både Familieretshuset, Familieretten og Landsretten. Vi ved, hvor vigtigt det er at skabe tryghed for både dig og dit barn, og vi kæmper for at opnå den bedste løsning for din familie.

Ofte stillede spørgsmål om forældremyndighed

Ja, manglende samarbejde, der skader barnet, kan være en gyldig grund til at søge eneforældremyndighed. Retten vil vurdere, hvad der er bedst for barnet, jf. forældreansvarslovens § 11.

Ja, retten til samvær er uafhængig af forældremyndighed, medmindre retten vurderer, at samvær er skadeligt for barnet, jf. forældreansvarslovens § 19 og § 21.

I nogle tilfælde kan Familieretshuset træffe en midlertidig afgørelse hurtigt, men en endelig afgørelse tager flere måneder afhængigt af sagens kompleksitet og rettens sagsbehandlingstid.