Ægtepagt
En ægtepagt er en vigtig aftale, der skaber klarhed over fordelingen af jeres økonomiske forhold, hvis I senere skulle blive skilt. Det er en investering i jeres økonomiske tryghed.
Hos Ekholm Scheffmann Advokater hjælper vi jer med at tage de rigtige beslutninger og udarbejder en ægtepagt, der passer præcist til jeres behov og ønsker.
Moderne familier, økonomiske forskelle eller ejerskab af virksomheder kan ofte skabe komplekse udfordringer, hvis forholdet ophører. Med en ægtepagt kan I på forhånd aftale – imens alt er godt og aftaler er nemmere at indgå, og derved undgå unødige konflikter.
Hvad er en ægtepagt, og hvorfor er den vigtig?
En ægtepagt er en aftale mellem ægtefæller eller kommende ægtefæller, der regulerer, hvordan jeres formue og aktiver skal fordeles i mellem jer i tilfælde af skilsmisse eller dødsfald (OBS se artikel om testamente, hvis det er fordeling af aktiver ved død du ønsker).
Ægtepagten tilpasses jeres individuelle ønsker og er et vigtigt redskab til at beskytte økonomiske interesser og skabe klarhed i jeres forhold.
Vigtige grunde til at oprette en ægtepagt:
- Beskyt jeres aktiver: Forhindre deling af værdier, der kan være afgørende for én af jer, som fx virksomhed, arv eller fast ejendom.
- Minimer konflikter: Undgå økonomiske uoverensstemmelser i tilfælde af skilsmisse eller død.
- Forebyg usikkerhed: Giv klarhed og tryghed omkring jeres økonomi for begge parter, især ved større forskelle i formue eller gæld.
- Lovgivningen: Arveloven og delingsregler er standardiserede, og de tager ikke højde for jeres specifikke situation.
Typer af ægtepagter – hvilken passer til jer?
Der findes flere typer af ægtepagter, som hver især kan tilpasses jeres behov, herunder er anført nogen til eksempel, men ved udarbejdelsen af jeres ægtepagt, tilpasser vi altid ægtepagten til lige præcis jeres situation:
1. Fuldstændigt særeje
- Alle jeres aktiver holdes adskilt under ægteskabet og i tilfælde af både skilsmisse og død. Dette kan være relevant, hvis én af jer ønsker at beskytte arv, virksomhedsaktiver eller betydelige personlige værdier.
2. Skilsmissesæreje
- Denne løsning beskytter aktiverne ved skilsmisse, men tillader, at de indgår i fællesboet ved død. Det er en god løsning for par, der ønsker at tage hensyn til den længstlevende ægtefælle.
3. Kombinationssæreje
- En populær løsning, der kombinerer fuldstændigt særeje og skilsmissesæreje. Aktiverne deles ikke ved skilsmisse, men bliver en del af fællesboet ved død, hvilket tilgodeser længstlevende.
4. Delvist særeje
- Kun visse aktiver – fx en virksomhed, arv eller specifik ejendom – undtages fra deling. Resten af formuen behandles som fælleseje.
5. Ægtepagt om pension
- Pensioner indgår som udgangspunkt ikke i delingen ved skilsmisse, men en ægtepagt kan sikre, at fx en væsentlig forskel i pensionsopsparinger bliver balanceret.
Kontakt os uforpligtende
Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann
Hvornår bør I oprette en ægtepagt?
Der er mange situationer, hvor det kan være klogt at overveje en ægtepagt:
- Før ægteskabet: Det er ofte mest overskueligt at oprette en ægtepagt, inden I bliver gift. På den måde starter I ægteskabet med klare økonomiske rammer.
- Ved arv eller større gaver: Modtager en af jer arv eller betydelige økonomiske gaver, kan en ægtepagt beskytte disse midler.
- I forbindelse med virksomhed: Hvis én af jer ejer en virksomhed eller påtænker at starte én, kan en ægtepagt sikre, at virksomheden ikke bliver delt ved skilsmisse.
- Sammenbragte familier: Hvis I har børn fra tidligere forhold, kan en ægtepagt hjælpe med at balancere fordelingen af arv og aktiver.
Sådan hjælper vi jer med en ægtepagt
Hos Ekholm Scheffmann Advokater gør vi processen omkring ægtepagter overskuelig og forståelig. Vi sikrer, at aftalen er juridisk korrekt – så ægtepagten kan tinglyses hvilket er et gyldighedskrav, samt tilpasset jeres behov. Processen foregår typisk i tre trin:
- Indledende møde: Vi lytter til jeres ønsker og rådgiver om, hvilken type ægtepagt der passer bedst til jeres situation.
- Udarbejdelse af ægtepagt: Vi skræddersyr ægtepagten og sikrer, at den opfylder alle juridiske krav.
- Opfølgning: Vi gennemgår ægtepagten med jer og sikre alt er, som I gerne vil have.
- Tinglysning: Vi sørger for, at ægtepagten bliver tinglyst i Personbogen, hvilket gør den juridisk bindende.
Typiske spørgsmål om ægtepagter
Hvad koster en ægtepagt?
Prisen for en sædvanlig ægtepagt er fra kr. 4.800 inkl. moms og håndtering af tinglysning (tinglysningsafgift til retten kommer udover) , men større formuer samt ikke sædvanlige komplekse ønsker kan medføre en mérpris. Kontakt os for et tilbud.
Kan en ægtepagt ændres senere?
Ja, hvis begge parter er enige, kan en ægtepagt ændres eller ophæves, hvilket dog kræver ny tinglysning.
Er en ægtepagt kun nødvendig ved skilsmisse?
Nej, en ægtepagt kan også beskytte den længstlevende ægtefælle ved død.
Hvad sker der uden en ægtepagt?
Uden en ægtepagt vil jeres formue som udgangspunkt blive delt lige ved skilsmisse, hvilket kan føre til økonomiske uenigheder eller utilsigtede konsekvenser.
Kontakt os i dag for hjælp til ægtepagt
At oprette en ægtepagt er en investering i jeres fremtidige økonomiske tryghed og klarhed. Hos Ekholm Scheffmann Advokater står vi klar til at hjælpe jer med at finde den bedste løsning. Kontakt os i dag for en uforpligtende samtale.