Kontaktbevarende samvær
Når forældre går fra hinanden, er det afgørende at sikre, at barnet opretholder en god og tryg kontakt til begge forældre. Kontaktbevarende samvær er en juridisk ramme, der skal beskytte barnets ret til at se den forælder, barnet ikke bor hos.
Hvad er kontaktbevarende samvær?
Kontaktbevarende samvær er en midlertidig ordning, der sørger for, at barnet kan opretholde en relation til begge forældre i det tilfælde hvor den ene forælder ikke ser barnet, og bruges oftest under en skilsmisse eller separation.
Denne type samvær fastsættes ofte, hvis forældrene ikke kan blive enige om en varig samværsaftale, eller hvis der er tvivl om, hvordan barnets tarv bedst sikres.
Kontaktbevarende samvær kan blandt andet besluttes i situationer, hvor:
- Der er konflikt mellem forældrene om samværet.
- En forælder har begrænset kontakt til barnet efter et brud.
- Der er behov for en midlertidig løsning, mens en mere permanent aftale forhandles.
Hvornår bruger man kontaktbevarende samvær?
Under konfliktfyldte skilsmisser
Hvis forældrene ikke kan nå til enighed om samvær, kan Familieretshuset eller Familieretten fastsætte en midlertidig ordning. Ifølge forældreansvarsloven § 29 a skal Familieretshuset hurtigst muligt og inden 4 uger efter modtagelsen af en anmodning om fastsættelse af samvær træffe afgørelse om kontaktbevarende samvær.
Ved lange afbrydelser i kontakten
Hvis en forælder har været ude af barnets liv i en periode, kan kontaktbevarende samvær være et skridt mod en mere stabil relation. Dette er også understøttet af praksis, hvor der i visse tilfælde ikke fastsættes kontaktbevarende samvær, hvis der er tvivl om, at det er bedst for barnet.
Som et overgangsforløb
Hvis der er tvivl om, hvorvidt samværet skal udvides eller reduceres. For eksempel kan der fastsættes midlertidigt samvær, mens en mere permanent løsning forhandles.

Hvorfor bruger man kontaktbevarende samvær?
Formålet med kontaktbevarende samvær er at sikre barnets trivsel og beskytte barnets ret til en god relation til begge forældre. Det skaber en struktur, der kan:
- Forebygge følelsesmæssige konflikter for barnet.
- Sikre, at barnet ikke mister kontakten til den ene forælder.
- Give begge forældre tid og mulighed for at finde en varig løsning.
Ifølge forældreansvarsloven § 4, stk. 1, skal afgørelser efter loven træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Dette understøttes af litteraturen, som fremhæver, at midlertidige afgørelser om samvær skal tage hensyn til barnets behov for tæt kontakt til begge forældre.
Hvad er betingelser for at få kontaktbevarende samvær?
- Der skal tidligere have været kontakt mellem barnet og den forælder, der anmoder om samvær.
- Der må ikke være begrundet tvivl om, at samværet er bedst for barnet, jf. forældreansvarsloven § 4.
- Samværet fastsættes som et standardiseret minimumssamvær, medmindre der foreligger særlige omstændigheder.
Retspraksis viser, at afgørelser om kontaktbevarende samvær afhænger af en konkret vurdering af barnets alder, forældrenes samarbejdsevne og tidligere kontakt mellem barnet og forælderen. Hvis der er påstande om vold eller andre alvorlige forhold, kan dette føre til afslag på kontaktbevarende samvær

Kontakt os uforpligtende
Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann
Hvor meget samvær får man, hvis man får tilkendt kontaktbevarende samvær:
Hvis Familieretshuset finder, at betingelserne for at fastsætte midlertidigt kontaktbevarende samvær efter § 29 a er opfyldt, fastsættes samværet som et standardiseret minimumssamvær, som er tilpasset barnets alder.
Omfanget og placeringen af det standardiserede minimumssamvær er reguleret i § 8, stk. 2, i bekendtgørelse om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær m.v. og fastsættes således under hensyn til barnets alder:
- Barnet er ikke fyldt 1 år: Der er samvær 1-2 timer hver uge lørdag eller søndag samt 1-2 timer en hverdag hver uge efter Familieretshusets nærmere bestemmelse.
- Barnet er 1-3 år: Der er samvær hver anden lørdag eller søndag kl. 10-17 samt en hverdag i den modsatte uge kl. 16-18.
- Barnet er 4-6 år: Der er samvær hver anden uge fra lørdag kl. 10 til søndag kl. 17.
- Barnet er fyldt 7 år: Der er samvær hver anden uge fra fredag kl. 17 til søndag kl. 17.
Derudover fremgår det af vejledning om forældremyndighed, barnets bopæl og samvær, at det for børn, der ikke er fyldt et år, ofte vil være relevant, at Familieretshuset fastsætter nærmere vilkår for samværet, f.eks. at samvær skal foregå hos bopælsforælderen. Standardiserede minimumssamvær fraviges kun, hvis der foreligger særlige omstændigheder.

Hvordan kan en advokat hjælpe?
Hos Ekholm Scheffmann Advokater har vi speciale i familieret og kan derfor hjælpe dig med:
- Rådgive: Forklare reglerne for kontaktbevarende samvær og hvordan de gælder for din situation. For eksempel kan advokaten forklare, hvordan Familieretshuset skal træffe afgørelse om kontaktbevarende samvær, medmindre der er begrundet tvivl om, at samvær er bedst for barnet.
- Forhandle: Hjælpe med at opnå en midlertidig aftale gennem dialog med den anden forælder. Dette kan være særligt vigtigt i situationer med højt konfliktniveau, hvor en midlertidig løsning kan være nødvendig for at beskytte barnets tarv.
- Repræsentere: Støtte dig i sagen, hvis den skal behandles i Familieretten eller hos Familieretshuset. Advokaten kan hjælpe med at sikre, at alle relevante faktorer bliver taget i betragtning, herunder barnets alder og forældrenes konfliktniveau.
- Sikre barnets tarv: Fokusere på at finde løsninger, der er bedst for barnet. Dette kan indebære at argumentere for eller imod kontaktbevarende samvær baseret på en konkret vurdering af barnets forhold.


Kontakt os for hjælp
Hos Ekholm Scheffmann Advokater har vi stor erfaring med familieret og kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig og dit barn. Kontakt os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe med din sag.
Ofte stillede spørgsmål om kontaktbevarende samvær
Hvem kan beslutte kontaktbevarende samvær?
Det er Familieretshuset eller Familieretten, der kan fastsætte kontaktbevarende samvær, hvis forældrene ikke selv kan nå til enighed. Ifølge forældreansvarsloven § 29 a skal Familieretshuset træffe afgørelse om kontaktbevarende samvær hurtigst muligt og inden 4 uger efter modtagelsen af en anmodning.
Hvor længe varer kontaktbevarende samvær?
Det er en midlertidig ordning, som varer, indtil der træffes en varig beslutning om samvær. Ifølge forældreansvarsloven § 29 a, stk. 2, skal Familieretshuset træffe afgørelse om midlertidigt samvær hurtigst muligt og senest 4 måneder efter modtagelsen af anmodningen, hvis kontaktbevarende samvær afslås.
Kan kontaktbevarende samvær ændres?
Ja, hvis forholdene ændrer sig, eller hvis der opnås enighed mellem forældrene, kan ordningen justeres eller ophøre. Ifølge forældreansvarsloven § 4, stk. 2, kan fastsættelse af samvær afslås, og en aftale eller afgørelse om samvær kan ændres eller ophæves.
Se andre relevante sider:
Familieret
De juridiske forhold i familien, fra skilsmisse og forældremyndighed til ægtepagter og testamenter..
Forældremyndighed
Forældremyndighed handler om at træffe væsentlige beslutninger for barnets liv og sikre dets trivsel og tryghed.
Bopæl
Når forældre går fra hinanden, er det vigtigt at kende reglerne om barnets bopæl og forstå rollen som bopælsforælder.
Bodeling ved skilsmisse
Hjælp til bodeling ved skilsmisse eller samlivsophør og sikre en løsning, der tager højde for dine behov.