Hvis barnet ikke vil på samvær

Når et barn udtrykker modvilje mod at have samvær med en forælder, kan det skabe store udfordringer og konflikter mellem forældrene. Dette er en følsom og juridisk kompleks problemstilling, som kræver en balanceret tilgang for at sikre barnets trivsel.

Hvad er reglerne, når et barn ikke vil på samvær?

I Danmark fastsætter Forældreansvarsloven, at barnet har ret til samvær med den forælder, det ikke bor hos – men ikke pligt til samvær. Det er begge forældres ansvar at sikre, at samvær finder sted, og at barnet får mulighed for at bevare en tæt relation til begge forældre.

Barnets ønsker og forældreansvarsloven

Ifølge Forældreansvarsloven skal barnets ønsker indgå i vurderingen, men de er ikke nødvendigvis afgørende. Afgørelsen om samvær skal træffes ud fra, hvad der er bedst for barnet. Familieretshuset eller Familieretten vurderer sagen på baggrund af:

  • Barnets alder og modenhed.
  • Barnets trivsel og eventuelle modvilje mod samvær.
  • Forældrenes samarbejdsevne og konfliktniveau.

Hvorfor opstår situationer, hvor barnet ikke vil på samvær?

Der kan være mange grunde til, at et barn udtrykker modvilje mod samvær, herunder:

  • Konflikter mellem forældrene: Et højt konfliktniveau kan påvirke barnet negativt og skabe modvilje mod samvær.
  • Dårlige oplevelser under samvær: Hvis barnet tidligere har haft dårlige oplevelser, kan det føre til en modstand mod at være sammen med den pågældende forælder.
  • Manglende kontakt: Hvis barnet har haft begrænset kontakt til samværsforælderen, kan det føle sig utrygt ved samvær.
  • Barnets trivsel: Nogle gange kan barnet opleve trivsel ved kun at være hos én forælder og derfor udtrykke modvilje mod at ændre dette.

Hvordan kan en advokat hjælpe?

Hos Ekholm Scheffmann Advokater har vi speciale i familieret og kan derfor hjælpe dig med:

  1. Rådgive dig om dine rettigheder: En advokat kan forklare, hvad reglerne siger, og hvad du kan gøre, hvis dit barn ikke vil på samvær.
  2. Håndtere kontakten med Familieretshuset: Advokaten kan bistå med at fremlægge din sag og sikre, at barnets perspektiv og trivsel er i fokus.
  3. Forhandle en løsning: En advokat kan hjælpe med at skabe en midlertidig eller permanent aftale om samvær, der tager hensyn til alle parter.
  4. Repræsentere dig i familieretten: Hvis sagen skal afgøres af Familieretten, kan advokaten sikre, at dine argumenter fremføres professionelt.
Naboretsadvokaterne - specialister i skel

Kontakt os uforpligtende

Ring eller skriv uforpligtende til Ekholm Scheffmann Advokater, ved Advokat (L) Sebastian Ekholm Scheffmann

Hvorfor er det en god idé at kontakte en advokat?

Når et barn nægter samvær, kan det være svært at navigere i de juridiske og følelsesmæssige aspekter. En advokat sikrer, at:

  • Barnets trivsel og rettigheder forbliver i fokus.
  • Du får en klar forståelse af lovgivningen og dine muligheder.
  • Konflikter minimeres gennem professionel rådgivning og forhandling.

Kontakt os for hjælp

Hos Ekholm Scheffmann Advokater har vi stor erfaring med familieret og kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig og dit barn. Kontakt os for en uforpligtende samtale om, hvordan vi kan hjælpe med din sag.

Specialister i naboret

Ofte stillede spørgsmål om barnet og samvær

Hvad sker der, hvis barnet nægter at tage på samvær?

Hvis barnet nægter samvær, vil familieretten eller Familieretshuset (alt efter hvor dagen er i processen) vurdere, om samvær er bedst for barnet. Barnets ønsker vil indgå i vurderingen, men er ikke nødvendigvis afgørende.

Nej, du kan som udgangspunkt ikke rettelig nægte samvær uden en afgørelse fra Familieretshuset eller Familieretten. Hvis der er vægtige grunde, fx barnets sikkerhed, kan du anmode om ændring eller ophør af samvær.

Alternativt kan du tilbageholde for samvær, hvorefter samværsforælderen kan indbringe sagen for familieretten, som en tvangsudleveringssag. Sådanne sager hastebehandles og afvikles oftest indenfor 14 dage,

Familieretten kan under en tvangsfuldbyrdelsessag pålægge bopælsforælderen at udlevere barnet, således samvær gennemføres, samt pålægge erstatningssamvær. Dog vil retten tage hensyn til, hvad retten mener er bedst for barnet.

Kontakt os

Udfyld kontaktformularen og vi vender retur hurtigst muligt. Du er også velkommen til at ringe til os.

Please enable JavaScript in your browser to complete this form.